gammo

kitchen & more

Serviciul clienți: +40-758-199527
Program funcționare: 09:00-17:00 (L-V)

Blog

15 de specialitati de Paște de care nu ai auzit

2018. 03. 26.

15 de specialitati de Paște de care nu ai auzit

Pe măsură ce se apropie Paștele, toți plănuim meniul de sărbători. Ne-am uitat puțin în jur printre preparatele tradiționale de Paște ale altor țări.

Simnel cake

Acest tort cu fructe este desertul pentru prânzul de Duminica Paștelui în Marea Britanie și Irlanda. Tortul este umplut si acoperit cu martipan. Blatul tortului este decorat cu 11 sau 12 bile de martipan, care reprezinta cei 11 apostoli fara Iuda sau cei 11 apostoli si Iisus.

Mämmi

Dulciurile de Paște din Finlanda sunt o adevărată tradiție istorică: au fost menționate pentru prima dată în scris în secolul al XVI-lea. Mämmi seamănă cel mai mult cu budinca. Trebuie preparat cu zile înainte de consum. Este copt din făină de secară, malț de secară, apă, melasă și coajă de portocală de Sevilla. Se serveste cu lapte, zahar sau sos de vanilie.

Borș alb

În acest colț al Europei, nu suntem străini de borș - sfeclă roșie. Dar în Polonia, borșul alb este popular în timpul sărbătorilor de Paști și este consumat mai ales în Duminica Paștelui. În mod tradițional, este făcut din ingredientele care sunt duse la biserică într-un coș cu o zi înainte pentru o binecuvântare. Fiecare ingredient are și o semnificație religioasă: slănină (abundență), pâine (Iisus), unt (sfârșitul Postului Mare), brânză (cumpătare), ouă fierte (viață nouă), șuncă și cârnați (abundența Sărbătorii Învierii) , hrean (amărăciunea suferinței și vinul acru pe care l-a primit Iisus), sare (protejează de insultă și citat: „Tu ești sarea pământului!”).

Tsoureki

Tsoureki este un fel de mâncare tradițional de Paște în Grecia, dar este popular și în alte țări din regiune: este popular și în Bulgaria, Turcia, Armenia și Azerbaidjan. Aluatul, asemanator prajiturii noastre, este aromat cu aroma de cirese si fistic. Din aluat fac o împletitură triplă, în cinstea Sfintei Treimi. Este adesea în formă de cerc și trei ouă roșii sunt prăjite în interior.

Pastiera napoletana

Strămoșul acestui dulce asemănător plăcintei era deja mâncat în Roma antică la festivalul de primăvară și la nunți. De Paște, se umple cu ricotta aromată cu apă de floare de portocale.

Paskha

Este un fel de mâncare comun de Paște în Rusia și Ucraina. Este făcută din brânză de vaci în săptămâna dinaintea Paștelui, care este dusă la biserică sâmbăta pentru o binecuvântare. Are forma unei trunchi de piramidă și este decorat cu literele chirilice XB, care înseamnă „Isus a Înviat”.

Torta pascualina

Un fel de mâncare de origine spaniolă, care este popular de Paște în Argentina și Uruguay. Pastele savuroase sunt umplute cu ricotta, oua fierte, anghinare si patrunjel. Deoarece nu conține carne, se consumă adesea în post.

Capirotada

În Mexic, această budincă de pâine dulce este un fel de mâncare obișnuit în timpul postului și face parte din cina de Vinerea Mare. Pâinea prăjită este înmuiată în sirop de zahăr brun și aromată cu cuișoare și scorțișoară. La asamblare se mai adauga branza, seminte (alune, nuci pecan, migdale, nuci de pin) si fructe uscate (mere, curmale, stafide). Acest fel de mâncare are și o puternică semnificație religioasă: pâinea simbolizează trupul lui Isus, siropul sângele lui, scorțișoara crucea, cuișoarele cuiele, iar brânza topită giulul.

Pinca

Pâinea dulce, cunoscută și sub numele de sirnica, este răspândită în principal în Croația și Slovenia, dar se savurează și de Paște pe mai multe țărmuri ale Mării Adriatice. Aluatul, făcut cu ouă, unt și lapte, este adesea aromat cu lămâie, portocale, stafide și alte fructe, precum și cu rom sau vin marsala sau apă de trandafiri.

fotó:http://heneedsfood.com

Tőkehal pogácsa

Un fel de mâncare tradițional în țările din Caraibe și Bermude este o chiflă făcută din cartofi fierți, cod și ouă. Este adesea consumat cu chifle cross bun cunoscute din bucătăria anglo-saxonă.

Ma'amoul

Un dulce popular în Orientul Mijlociu. O prăjitură umplută cu curmale, fistic, migdale și alte semințe, pe care comunitățile creștine din regiune le mănâncă în Duminica Paștelui. Aluatul este modelat folosind o matriță de lemn realizată pentru ocazie, dând prăjiturii finite o formă deosebită care simbolizează coroana lui Isus.

Rosquillas

Acest mic tort asemănător unei gogoși este răspândit în toată Spania și în sudul Franței. Originar din bucătăria catalană, numele său înseamnă „roată mică”. Aluatul se face fara drojdie si praf de copt, cu lapte gras si alcool. Gogoșile se prăjesc în ulei încins și se rulează proaspăt în zahăr. De obicei o mănâncă în Săptămâna Mare.

Fanesca

Mâncarea tradițională din Ecuador este această supă extrem de bogată, care are la bază diferite tipuri de fasole și cod uscat, numit bacalhao. Fiecare familie are propria rețetă, dar există câteva ingrediente care se găsesc de obicei în toate: fasole, dovleac, porumb, orez. usturoi, lapte. De obicei se folosesc 12 tipuri de fasole, reprezentând apostolii, în timp ce codul este un simbol al lui Isus.

Colomba di Pasqua

Desertul tradițional de Paște al Italiei: o rudă cu strălucitul panettone de Crăciun, cu mai puține stafide și mai multe fructe confiate. Este copt în formă de porumbel, de unde și numele. Blatul tortului se presara cu zahar si migdale.

fotó: http://mangiarebuono.it

Flaouna

Tortul tradițional de Paște din Cipru: umplut cu un amestec de brânză. Umplutura este de obicei făcută din brânzeturi halumi sau feta și aromată cu mentă, stafide și semințe de susan. În multe locuri, se mănâncă și în ultima săptămână a Postului Mare, dar este pregătit în mod tradițional de către membrii mai tineri și mai mari ai familiei împreună în Vinerea Mare și mâncat în loc de pâine în Duminica Paștelui. Lucrul interesant despre tort este că nu este popular doar printre creștinii ciprioți: este mâncat în timpul Ramadanului în partea turcească a insulei.

 

Dacă doriți să citiți conținut similar interesant și să cunoașteți rețete noi, fiți cu ochii pe pagina noastră pentru a nu rata noutățile!

Articole similare pe această temă:

Gustări festive: Rețetă de tort cu ciocolată de Paște

2024. 03. 21.

Citește mai departe


Idei de Paște pentru cei mici si cei mari

2024. 03. 13.

Citește mai departe


Oua si sunca: idei de Paste

2023. 03. 22.

Citește mai departe


Să recâștigăm cinstea cârnațului de Paște!

2018. 03. 27.

Citește mai departe


De ce vopsim ouă de Paște? 8 compoziții uimitoare de ouă care îți vor da răspunsul

2018. 03. 25.

Citește mai departe



Produse aferente