gammo

kitchen & more

Serviciul clienți: +40-758-199527
Program funcționare: 09:00-17:00 (L-V)

Blog

Vezi cum fac profesioniștii cârnații!

2016. 02. 08.

Vezi cum fac profesioniștii cârnații!

Astăzi vă invităm într-o mică aventură culinară, unde aromele tradiționale și bucătăria modernă se întâlnesc. Am adus rețete care garantează că vor uimi familia și prietenii - cârnați afumati în stil Gyulaia, cârnați cu rozmarin și puțină curiozitate, caltabosi de terci.

Cârnați afumati în stil Gyulaia

Ingrediente:

- 8 kg ceafa sau pulpa de porc
- 2 kg de slanina
- 3 dkg piper negru
- 1 dkg chimen macinat
- 10 dkg boia de ardei 
- 2,5 dkg usturoi 
- 25 dkg sare de mare

Preparare:

Se macină carnea într-o mașină de tocat carne echipată cu un disc cu orificiu mediu și slănina cu orificiu mare, se adaugă sare și condimente și se amestecă bine. După aceea, lăsați-l să se odihnească timp de 24 de ore. Apoi o amestecăm din nou, o punem în intestin subțire de porc și facem perechi de 20-25 cm din ea. Se pune pe un fum rece, se afumă până la roșu pal. După o lună de maturare, se poate mânca deja! Cu o depozitare adecvată, poate dura chiar și până iarna viitoare!

Cârnați cu rozmarin

Ingrediente

- 10 kg carne de porc cu grasime medie
- 3 dkg piper cayenne macinat (acesta este un tip de ardei rosu)
- 1 dkg chimen macinat
- 2 crengute groase de rozmarin
- 25 dkg sare

Preparare:

Măcinați carnea pe un disc mediu, adăugați piper cayenne măcinat, chimen și rozmarin. Se amestecă bine și se umple în intestine cu o masina de umplut cârnați verticala de 7 litri sau o altă masina de umplut cârnați, apoi se pune pe fum rece până ajunge la o culoare maro deschis. Poate fi gătit, copt, îmbogățit cu muștar, însoțit de țuică.

Rețetă bonus: caltabosi de terci!

Iată o rețetă puțin cunoscută veche de mai bine de o sută de ani, din gândurile lui Ágnes Zilahy, din 1892:

Într-o oală se pune un litru de lichid foarte gras, se toarnă din vârful oalei în care - la taierea porcului - se fierbe slanina și caltabosi. Când lichidul gras este fierbinte, gătiți în el o jumătate de litru de terci de mei pur. Se fierbe terciul galben în sucul gras până când toate boabele sunt fierte; dar nu trebuie gătit până ce se înmoaie complet, pentru că atunci caltabosi nu o sa aiba forma dorita. Cand terciul a gata, se ia de pe foc si se presara cu putina sare si piper.

Adăugați o mână mică de grăsime fiartă în terci. Dacă vi se pare bun, îndesați-l în tipul mai gros de intestin, rupând intestinul în două bucăți mari. Și acesta trebuie umplut cu ajutorul unui masini de umplut carnati, iar cele două capete trebuie fixate foarte strâns cu cuie de lemn curate și subțiri. Ar trebui să fie fiert în apă fierbinte timp de zece minute, apoi scos din ea, pus la loc rece și copt până la o culoare roșie frumoasă înainte de utilizare. Va amintesc că caltabosi de terci nu sunt bune mai mult de câteva zile si pe vreme rece, deoarece terciul devine acru, dar este o mâncare foarte bună proaspătă.

 

Desigur, afumarea și prepararea cârnaților acasă este o adevărată aventură culinară, dar pentru ca rezultatul final să fie perfect, ai nevoie de puțină experiență și de instrumentele potrivite. Aruncă o privire la oferta noastră și obține instrumente de calitate!

Articole similare pe această temă:

Cârnați de casă de Crăciun cu robotul Ankarsrum

2023. 12. 02.

Citește mai departe


Kolbászrekordok, amikről még biztosan nem hallottál

2019. 02. 26.

Citește mai departe


Bringával is lehet ám kolbászt tölteni!

2019. 01. 11.

Citește mai departe


Itt a Nagy Disznótoros- és Kolbászfesztivál Ajánló!

2019. 01. 03.

Citește mai departe


Mézeskalács helyett: karácsonyi csokis-fahéjas kolbász

2018. 12. 19.

Citește mai departe