gammo

kitchen & more

Serviciul clienți: +40-758-199527
Program funcționare: 09:00-17:00 (L-V)

Blog

Mancaruri de Craciun in Europa

2022. 12. 19.

Mancaruri de Craciun in Europa

Tortul spaniol de Craciun

In Spania, ca si in mai multe tari europene, mancarurile si obiceiurile difera de la o regiune la alta. Chiar si de Craciun. Cu toate acestea, exista elemente ale meniului care sunt constante in toate partile tarii. Asa este tortul regilor. Roscón de reyes este o prajitura dulce umpluta cu smantana, care aminteste de un kuglof, de forma circulara. De asemenea, este aromatizat cu fructe confiate. Puteti viziona cum este preparat aici. Pentru preparare va recomandam o sita de faina, un separator de oua si o tava buna pentru copt. Important este sa nu uitati fructele confiate de deasupra!

Germania: knödel

In Germania, se obisnuieste sa se manance knödel, adica chifle cu varza mov, cremvursti si salata de cartofi de Craciun. Desigur, aceste feluri de mancare au uneori denumiri diferite (kloss, klösse pentru chifle), iar uneori si metoda de preparare este diferita. Ca sa puteti imagina, la 30-50 dkg chifle se adauga 3 oua, apa minerala, ceapa, patrunjel si snidling. In Austria se adaugă multa slanina si carnati. Acest aluat se fierb la aburi. Nu intamplator numele sau este similar cu knedliul ceh.

Italia: salata siciliana de portocale si panettone

Si in Italia sunt puse pe masa multe delicatese de Craciun. Cu toate acestea, am dori sa evidentiem o salata deosebita. Si aceasta este salata de portocale siciliana, care este un fel de mancare tipic de Craciun in aceasta regiune mediteraneana.

Conform retetei de baza, ai nevoie doar de portocale dulci, ceapa rosie marinata, putin ulei de masline, suc de lamaie si sare de mare, precum si masline negre. Dar reteta poate fi gandita si combinata mai departe. De exemplu, in salata pot fi adaugate si arpagicul, ceapa primavara si ceapa rosie, precum si telina. Patrunjelul, feniculul si menta, precum si salatele mixte cumparate din magazin, rucola si salata de pasari, imbunatatesc aceasta salata divina.

Panettone este desertul de Craciun a italienilor. Un fel de prajitura cu stafide, originara din Milano. De obicei este pregatit pentru Craciun si Anul Nou. Daca ai un robot de bucatarie profesionala, poti pregati relativ usor aceasta minunat desert de Craciun.

Terciul tomte suedez si ispita lui Jansson

Mancarea preferata de Craciun a suedezilor este Janssons frestelse, adica ispita lui Jansson. Este o caserola coapta la cuptor. Cartofii, prazul si sardelele, sunt printre ingredientele stratificate. Partea superioara si vasul de copt uns cu unt sunt presarate cu firimituri, ceea ce va da preparatului o textura crocanta. Intre fiecare strat este si smantana, datorita careia  caserola nu va fii uscata.

 Este interesant ca, in timp ce irlandezii asteapta pe Mos Craciun cu bere, scandinavii o fac diferit. Il au pe Tomte, Mos Craciun al lor, care este un mic spiridus care lucreaza prin casa. Merge din casa in casa, are grija de vite, are grija de copii, tine lucrurile in ordine, urmareste recolta. In schimb, el se asteapta intotdeauna sa fie pus in curte putin terci, care nu poate fi fara unt si migdale. Daca nu ai terci, sau il astepti fara unul dintre ingredientele importante, se va razbuna.

Gasca fripta englezeasca si budinca Yorkshire

In Anglia, gasca fripta este considerata o masa traditionala de Craciun, dar in prezent acest fel de mancare este adesea inlocuita cu curcanul. Budinca Yorkshire este servita alaturi. Acesta este un aluat facut din unt, faina si oua, care poate fi folosit ca garnitura sarata sau dulce.

Speram ca v-a placut acest scurt rezumat, cu care dorim sa le uram clientilor nostri un Craciun Fericit.

Articole similare pe această temă:

Prajituri divine pentru sarbatorile de Craciun

2023. 12. 05.

Citește mai departe


Mâncăruri de Crăciun inovatoare

2023. 12. 05.

Citește mai departe


Mâncăruri tradiționale de Crăciun

2023. 12. 05.

Citește mai departe


Bomboane de pom de casă

2023. 12. 05.

Citește mai departe


Cum se folosește mosul de craciun de ciocolată!

2023. 12. 05.

Citește mai departe