gammo

kitchen & more

Serviciul clienți: +40-758-199527
Program funcționare: 09:00-17:00 (L-V)

Blog

Istoria BBQ-ului

2023. 06. 26.

Istoria BBQ-ului

Ce este barbecue-ul (BBQ)?

In sensul sau original, barbecue (sau BBQ) este o tehnică de gatit care a devenit populara in primul rand in statele sudice ale Statelor Unite ale Americii (SUA). De-a lungul timpului, acele adunari de prieteni si familie, care erau organizate in jurul gratarului, au inceput sa se numeasca astfel.

Multi oameni confunda barbecue-ul cu gratarul, desi sunt de fapt destul de diferite. 

Barbecue-ul (sau BBQ pe scurt) este gatirea lenta peste fumul fierbinte de lemn sau carbune la o temperatura scazuta constanta (110-120 de grade). Se mai numeste si afumat la cald. Nu este neobisnuit ca carnea deosebit de mare (pana la 8-10 kg) sa fie gatita folosind aceasta metoda. (In timpul gratarului, pe de alta parte, carnea, legumele, hot-dog-urile si ciupercile taiate in felii mici sunt prajite direct, la foc mare, peste carbune.)

 

Tehnica potrivita

In timpul barbecue-ului , carnea poate sa pierde pana la 30% din greutate, dar asta nu inseamna ca se vor usca. Raman suculenti sub coaja prajita, aproape neagra. Carnea coapta sub protectia crustei este uimitor de gustoasa. Cand il taiati, puteti vedea un inel roz unic (inel de fum) pe marginea suprafetei de taiere: acest lucru demonstreaza ca bucatarul a facut o treaba excelenta.

Pentru aceasta, trebuie sa fii foarte atent sa mentii temperatura si sa lasi suficient timp pentru afumarea fierbinte: gatirea lenta are loc timp de cateva ore. In cazul carnii de porc, aceasta poate dura pana la 7-8 ore, iar la carnea de vita chiar mai mult, pana la 14-15 ore. Acest timp este necesar pentru ca carnea sa ajunga la textura caracteristica care o face inconfundabila.

Barbecue-ul  include condimentele corespunzatoare, adica marinata uscata (rub), precum si sos BBQ, pe care carnea il primeste atunci cand este servita. Acestea pot fi foarte diverse si, desi fiecare versiune are trasaturi de stil distinctive, practic nu exista doua feluri de mâncare BBQ si nici doua sosuri BBQ la fel. In mod traditional in America, fiecare regiune si fiecare stat are propriile traditii, care sos BBQ, ce tehnici de coacere si ce condimente se folosesc.

 

Retete barbecue

Asadar, daca planuiti un barbecue ca una dintre marile atractii ale acestei veri, trebuie sa pregatiti trei lucruri: carnea, marinada uscata (rub) si sosul pentru servire. Dupa cum am facut aluzie mai sus, nu exista doua retete la fel.

Asa ca luati in considerare urmatoarele retete doar ca pe o mostra. In orice caz, daca le incerci, va fi un bun punct de plecare pentru ocazii ulterioare!

 

Reteta de marinata uscata pentru barbecue de casa (rub)

Esenta marinarii uscate este ca carnea nu este inmuiata in lichid, ci doar frecata cu condimente si lasata sa se odihneasca. Datorita acestui lucru, aroma caracteristica, afumata, poate intra in carne in timpul coacerii, iar crusta se formeaza mult mai usor.

Parerile sunt impartite cu privire la care este cel mai cunoscut condiment pentru barbecue, dar in Europa, poate forma cunoscuta in Kansas City da aroma pe care o asociem cu barbecue.

Veti avea nevoie de 1,2-1,3 dl de zahar brun, 4 linguri de boia, 1 lingura de piper macinat, 1 lingura de sare, 3-4 catei de usturoi (puteti folosi si granule de usturoi) si 1 lingurita de piper cayenne, care poti inlocui cu alti ardei iute sau praf de ceapa dupa gust. (Cantitatile sunt suficiente pentru 3-4 kg de carne.)

Amestecul de condimente este alcatuit din aceste ingrediente, cu care carnea trebuie frecata inainte de coacere, iar apoi lasata sa se odihneasca o vreme.

 

Reteta de sos barbecue de casa

Nu in ultimul rand, am adus si o reteta de sos BBQ, care va face si mai apetisanta carnea finita.

Pentru 4-5 decilitri de sos, aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • 2 linguri ulei (vegetal)
  • 2 linguri de otet de mere
  • 1 cap de salota - il puteti inlocui cu ceapa rosie
  • 1-2 catei de usturoi
  • 2 lingurite de seminte de mustar macinate
  • 1-2 lingurite de pudra de chili
  • 1-2 lingurite de boia  
  • 5-6 dkg zahar brun
  • 2 lingurite de sos Worcestershire – il puteti inlocui cu sos de soia
  • 50 dkg ketchup
  • 1-2 dl apa - in functie de cat de gros iti doresti sa fie
  • plus sare si piper dupa gust

Incepeti sa pregatiti sosul curatand ceapa! Taiati ceapa cat mai marunt, zdrobiti usturoiul cu o presa de usturoi

Se incinge uleiul intr-o tigaie, se adauga ceapa, apoi 4-5 minute mai tarziu usturoiul! Amestecati semintele de mustar, pudra de chili si boia de ardei si fierbeți totul astfel pentru inca cateva minute!

Apoi adaugati ketchup-ul, apa, zaharul brun, otetul de mere, sosul Worcestershire/sosul de soia si aduceti la fiert, amestecand din cand in cand.

Luati focul mai jos, apoi fierbeti amestecand din cand in cand, timp de 15-20 de minute, pana ajungeti la grosimea dorita. Dupa degustare, puteti rafina gustul cu sare si piper!

 

Speram ca v-am adus chef de barbecue! Daca mai aveti nevoie de ceva pentru a organiza o petrecere grozava de barbecue, puteti obtine instrumentele necesare de la noi!

Articole similare pe această temă:

Clatite pentru toata lumea de Ziua Copilului!

2024. 05. 15.

Citește mai departe


Ce vor mânca oamenii peste 100 de ani?

2024. 04. 19.

Citește mai departe


Gustări festive: Rețetă de tort cu ciocolată de Paște

2024. 03. 21.

Citește mai departe


Secretul pizzei napolitene

2024. 03. 11.

Citește mai departe


Tort cu nuca fara gluten cu coronita de smochine si reteta video

2024. 02. 26.

Citește mai departe



Produse aferente