gammo

kitchen & more

Serviciul clienți: +40-758-199527
Program funcționare: 09:00-17:00 (L-V)

Blog

Ce vor mânca oamenii peste 100 de ani?

2024. 04. 19.

Ce vor mânca oamenii peste 100 de ani?

Privim în viitor cu ochii prezentului

Este important să precizăm de la început că următorul nostru articol speculează din perspectiva prezentului. Ei au prezis viitorul acum 100 de ani, cu mai mult sau mai puțin succes. La începutul secolului al XX-lea, când au apărut automobilele, oamenii de știință au prezis că picioarele bărbaților se vor atrofia până la sfârșitul secolului. În schimb, această soartă nu le-a așteptat pe femei. Pana la inventarea scaunului de soacra. Sa întâmplat că, de fapt, stăm mult mai mult decât stăteam atunci. Cu toate acestea, picioarele noastre nu s-au ofilit. Măcar putem merge cu ei pana la un scaun.

Au existat și speculații la începutul anilor 1900 despre ce fel de sănătate s-ar bucura oamenii la sfârșitul secolului. La acea vreme, se prevedea că vârsta medie va fi de 100 de ani. În comparație, chiar și astăzi, doar 0,03% din umanitate poate stinge o sută de lumânări pe tort. În Ungaria, în 2024, speranța de viață la naștere este de 74 de ani. (Aceasta este una dintre cele mai proaste valori din UE.)

Este important să vedem că orice reflecție privește în viitor doar prin prisma proceselor și tendințelor actuale.

 

Consum durabil

Este un fapt însă că populația Pământului în 2024 va fi de peste 8 miliarde de oameni. Practic, nu ar fi nicio problemă cu asta. Cunoștințele noastre actuale și tehnologiile pe care le avem la dispoziție ne-ar permite să hrănim atât de mulți oameni. Problema este cu distribuția. În țările mai dezvoltate, 30% din alimentele produse ajung la gunoi. În unele țări însă, populația suferă de foamete.

Trăim într-un hedonism necugetat. Dieta oamenilor de astăzi este în mare parte baloane umflate cu îngrășăminte artificiale, care au o valoare calorică mare, dar aproape fără conținut nutritiv. Din această cauză, mulți oameni suferă de obezitate. Ca să nu mai vorbim de celelalte probleme de sănătate asociate. Omul viitorului trebuie să mănânce mai conștient. Trebuie să înveți să-ți aprovizionezi hrana dintr-o sursa durabila și sigura.

O altă problemă este că producția de alimente emite foarte multe gaze cu efect de seră. Acest lucru duce la schimbări climatice, care sunt greu de tolerat de anumite specii de plante. Producția de cafea, de exemplu, devine nesustenabilă într-o asemenea măsură încât, potrivit unor estimări, băutura noastră preferată de dimineață ar putea dispărea complet până în 2080. (Hai să recunoaștem, acest lucru ar putea avea consecințe apocaliptice.)

 

Ce poate face omul astăzi?

Ce putem face? Reducerea consumului de carne ne poate îmbunătăți foarte mult situația. Producerea a 1 calorie de carne de vită eliberează în atmosferă de 30 de ori mai multe gaze cu efect de seră decât aceeași cantitate de tofu. Schimbarea obiceiurilor noastre de consum este dificilă. Relația noastră cu mâncarea este parțial culturală și parțial emoțională.

Deschiderea către lucruri noi va fi esențială în viitor. (Remarc în liniște că acum 500 de ani, europenii nu mâncau cartofi.) 

Să nu mă înțelegeți greșit, problema este cu felul în care este produsă carnea, nu în mod specific cu consumul de carne. Condițiile asociate producției de masă sunt departe de a fi ideale. Animalele, cu rare excepții, sunt tinute în masă in locuri mici. Rănile lor se infectează ușor, așa că li se administrează cantități mari de antibiotice. Dacă un pui obține un spațiu de 40x40 cm, acesta poate fi indicat pe ambalaj ca crescător în aer liber.

 

Insecte pe meniu

O soluție alternativă poate fi căutarea altor surse de proteine. În mod uimitor, 2 miliarde de oameni mănâncă acum insecte zilnic. În Ungaria, doar vedetele fac asta, în diverse spectacole din junglă. Ungurul obișnuit, în schimb, tremură la acest gând.

În ciuda acestui fapt, există deja o mulțime de artropode în meniul nostru împotriva voinței noastre. Paduchiul violet, de exemplu, din care se produce colorantul rosu carmin (E120), este folosit popular de industria alimentara. Nu este folosit doar in mezelurile cu nuanta de roz, ci este prezent si in inghetate, bauturi din fructe si iaurturi.

Impactul producției de proteine ​​​​de insecte asupra planetei noastre este neglijabil. În ceea ce privește valoarea nutritivă, are și parametri mult mai buni decât orice carne produsă astăzi pentru consumul uman. Probabil că deocamdată încă suntem contrarii ideii. În 20 de ani, totuși, s-ar putea să facă parte din viața noastră de zi cu zi ca oamenii să ne pună întrebarea în localul nostru de hamburger favorit: Doriti cu lăcuste dublă?

 

Alimente pe bază de plante și fermentație de precizie

Atâta timp cât ne împrietenim cu hamburgerul de lăcuste, poate că există o alternativă mai acceptabilă, consumul de „cărni” pe bază de plante. Gustul Beyond Meat, care este o chiflă de hamburger făcută în principal din mazăre, sfeclă și cartofi, este similar cu carnea de vită. Legat la ochi, chiar și un consumator de carne cu o centură neagră nu ar putea face diferența dintre Beyond Meat și chiftelul original de carne de vită.

Un alt tip de soluție este fermentația de precizie. Adică carnea și peștele de laborator produse din acest proces. În timpul procedurii, celulele stem animale sunt plasate într-un recipient de sticlă, așa-numitul se amestecă cu un lichid numit mediu. Acest lichid este format din minerale și oligoelemente. Sunt prezente toate condițiile de care are nevoie celula stem pentru a începe să crească. Biomasa rezultata este amestecata cu proteine ​​vegetale pentru a da carnii structura si suport. Procesul are loc într-un sistem complet închis și sterilizat.

Un avantaj uriaș poate fi că carnea astfel produsă este lipsită de toxine, hormoni și microplastice. De asemenea, este în favoarea lui că această procedură nu necesită suprafețe mari de teren. Dezavantajul este însă că procedura este încă la început și este foarte costisitoare. Nu este potrivit pentru producția de masă în acest moment. Cu toate acestea, până la sfârșitul secolului, această procedură va fi cu siguranță soluția multor probleme.

 

Ce ne așteaptă?

În timpul epidemiei de coronavirus, lumea a aflat că aprovizionarea actuală cu alimente trece printr-un lanț care poate fi rupt foarte ușor.

Este de imaginat că în viitor va trebui să omorâm mai puține animale vii, să folosim mai puține vehicule...?

Câte dintre speculațiile de mai sus se vor realiza în viitor, vom publica un alt articol în 2124. Urmărește-ne pe Facebook pentru a nu-l rata!

Articole similare pe această temă:

Gustări festive: Rețetă de tort cu ciocolată de Paște

2024. 03. 21.

Citește mai departe


Secretul pizzei napolitene

2024. 03. 11.

Citește mai departe


Tort cu nuca fara gluten cu coronita de smochine si reteta video

2024. 02. 26.

Citește mai departe


Cum să economisești timp în bucătărie?

2024. 02. 20.

Citește mai departe


3 retete rapide si usoare

2024. 02. 07.

Citește mai departe



Produse aferente