gammo

kitchen & more

Serviciul clienți: +40-758-199527
Program funcționare: 09:00-17:00 (L-V)

Blog

Care sunt prajiturile traditionale de Craciun?

2022. 12. 13.

Care sunt prajiturile traditionale de Craciun?

Prajituri de Craciun si variantele acestora

De aceea ti-am adus cele mai populare dulciuri de Craciun, despre care nici nu te-ai gandi ca sunt pline de simboluri si au o istorie interesanta. Stiind toate acestea, ne uitam putin diferit la turta Luca sau turta dulce de Craciun. In acest fel, puteti sarbatori Craciunul continuand traditia, indiferent daca coaceti tortul original sau folositi ingredientele cheie pentru a crea alte prajituri similare. 

Turta de ziua Luca 

Sezonul Craciunului incepe cu prima duminica a Adventului. De atunci, multe ritualuri, predictii si superstitii populare inconjoara zilele premergatoare Craciunului. Unul dintre cele mai cunoscute astfel de obiceiuri este ziua lui Luca. Acesta este momentul in care incep sa sculpteze scaunul Luca, care ar trebui sa fie gata pana in Ajunul Craciunului. Dar exista multe alte ritualuri si superstitii asociate cu aceasta zi. Pentru ca credintele asociate cu solstitiul de iarna fac ziua de 13 decembrie populara. De aceea, multe obiceiuri legate de vrajitoare sunt tipice in aceasta zi, dar predictiile de fertilitate, predictiile de dragoste si, desigur, prognozele de vreme sunt, de asemenea, tipice in aceasta zi.

Turta Luca este un tip de predictie de fertilitate care era obisnuit. Monede au fost coapte in aluatul unor chifle si oricine ar fi muscat dintr-o astfel de chifla era prezis ca va avea multi bani pentru anul care vine.

Daca vrei sa faci turta Luca, alege o reteta facuta cu ingrediente asemanatoare cu aceasta, deoarece esenta lor este sa fie facuta cu untura: 50 dkg faina, 20 dkg untura, 5 dkg branza, 2 dl smantana, 1 ou, 1 pachet praf de copt, 1 lingurita sare.

De ce? Pentru ca acesta este perioada din an in care dupa taiarea porcilor era multa untura in case si de aceea s-a adaugat multa untura la turta Luca facute in decembrie. Desigur, asa cum am mentionat, variatia retetelor inseamna mai degraba continuitatea traditiilor decat disparitia lor. Prin urmare, nu ezitati sa inlocuiti ingredientele cu ingrediente mai sanatoase. Dar merita sa gusti originalul macar o data!

Un separator de oua poate veni la indemana pentru coacere, o sita de faina pentru prepararea fainii si va putem recomanda o tava profesionala, antiaderenta pentru coacere, care a fost fabricata initial pentru brutari si cofetari!

Bejgli cu mac si nuca

Nu este Craciun fara un bejgli. Dar de unde provine aceast desert? E greu de zis. Asa cum am mentionat deja cu tortul de Paste, acest tip de dulce a luat nastere in toata Europa prin reinterpretarea aluatului de paine, care a devenit in cele din urma varianta de desert festiv, dulce a painii si stramosul prajiturii. Multi sustin ca are o istorie care merge inapoi in Evul Mediu. Unii il deriva din Armenia, alții din Silezia. De asemenea, este legat de Bratislava kifli, care era umplut si cu seminte de mac sau nuci.

Umplutura de bejgli

In cazul prajiturilor de Craciun, umplutura primeste de obicei multa atentie. Nu este diferit nici aici. Am ajuns din nou la superstitiile de Craciun. Credeti sau nu, oricat de la moda ar fi un bejgli cu ciocolata sau castane, trebuie sa fie pregatite cu umpluturile tradiționale de mac sau nuci. Pentru ca in credinta populara, macul inseamna abundenta. Deoarece are seminte mici si sunt multi, asa ca simbolizeaza abundenta monedelor. Macul face parte din randurile superstitiilor de Craciun si ale celor care sunt aproape inseparabile de acesta la sfarsitul anului si la inceputul noului an. Daca mancam foarte multe seminte de mac si prajituri de mac in aceasta perioada a anului, vom avea un an abundent in viitor.

Dar nuci? Nuca a fost eficient impotriva deteriorarii, asa ca a fost considerata o planta norocoasa. Nucile au fost, de asemenea, un ingredient important pentru dulciurile de sarbatoare de Craciun.

Credem ca daca vrei sa urmezi traditia si sa inovezi in acelasi timp, sau sa creezi noi obiceiuri de familie, personalizand traditiile din trecut, poti face ceva nou din ingredientele de baza ale prajiturii traditionale de Craciun, care este inca ceva vechi. Daca folosesti nuci si seminte de mac, nu poate fi asa de rau, nu-i asa? Noi va recomandam sa folositi un spargator de nuci electric, care va face pregatirea pentru Craciun mult mai usoar si mai placut!

Daca vi se pare interesanta originea prajiturilor si mancarurilor de Craciun, atunci urmarti blogul nostru, pentru ca vom continua acest subiect!

Articole similare pe această temă:

Prajituri divine pentru sarbatorile de Craciun

2023. 12. 05.

Citește mai departe


Mâncăruri de Crăciun inovatoare

2023. 12. 05.

Citește mai departe


Mâncăruri tradiționale de Crăciun

2023. 12. 05.

Citește mai departe


Bomboane de pom de casă

2023. 12. 05.

Citește mai departe


Cum se folosește mosul de craciun de ciocolată!

2023. 12. 05.

Citește mai departe