gammo

kitchen & more

Serviciul clienți: +40-758-199527
Program funcționare: 09:00-17:00 (L-V)

Blog

Alfabetul taieri porcului

2023. 10. 20.

Alfabetul taieri porcului

„A” de la afumare

Afumatul nu numai că păstrează alimentele, ci îi conferă și un gust deosebit. Cârnatul afumat de casă este un ingredient indispensabil al gastronomiei. Diverse cărnuri afumate (cum ar fi ciolanul sau costitele afumate) sunt ingrediente esențiale pentru o supă de fasole bună. Rumeguș din toate tipurile de lemn pot fi folosite pentru afumare, cu excepția pinului și plopului. Înainte de operație, carnea se prepară cu o marinadă umedă sau uscată.

„C” de la copitele de porc

Copitele de porc este un ingredient dezbinător. Poți să-l iubești, poți să-l urăști. Un lucru este cert: nimeni nu-i este indiferent. Partea piele, grasă, osoasă a porcului. Bogat în colagen, nu întâmplător este unul dintre ingredientele esențiale ale jeleului.

„C” de la costite

Unul dintre cele mai bune momente ale taieti de porc este atunci când fripturile proaspete sunt gata de prânz. În astfel de cazuri, vă puteți relaxa puțin și priviți caltabosi și cârnații aliniați. Costita este regina produselor proaspat coapte. Osul de coastă adaugă o aromă deosebită cărnii și este plăcut suculent. Îți oferă suficientă energie pentru a termina ziua.

„C” de la curaj

Un porc este un animal puternic. Un exemplar bine crescut poate ajunge la 150-200 kg. În ciuda cât de delicioși sunt cârnații sau slanina, porcii nu vor să fie transformati in cârnați sau slănină. Așa că nu vă așteptați la multă cooperare de la el. Nu ne va ușura munca. Prinderea lui este de obicei o sarcină de 4-5 persoane. Acest lucru necesită însă curaj. Doborârea palinci este primul moment al fiecărei taiere de porc. Cei foarte timizi iau mai mult din această „poțiune de protecție”.

„C” de la caltabosi cu sânge

„El este Jóska,

Acesta este Gyurka,

Aceasta este caltabosul cu sânge!

Jóska, Gyurka, caltabosul cu sânge,

Ce bună este caltabosul!

Numai bun pentru prajit!

Caltabosul este bun iarna și vara!

aici este pâinea

aici este sarea

E atât de bine să mănânci Caltabos!”

- a susținut o reclamă ungurească din anii ’80” Și, desigur, inițial a fost pus în rima.
Reclama poate fi vizionat aici.

"F" de la fierbere

La taierea unui porc, ingredientele pentru caltabosi si pentru toba se fierb. În acest fel se mai pregăteste și slanina, care în final este aromatizat cu ardei roșu și usturoi. Fierberea in acest sens înseamnă de fapt o gătire lentă și pe termen lung la o temperatură mai mică de 100 de grade. Practic (cu excepția vidului) este ca procesul „sous vide”. Noi,  în schimb, preferăm să spunem „caltabosi” decât „bețișoare de porc suvidate”.

"M" de la macelar

Definiția exactă a unui măcelar este următoarea: O persoană care îndeplinește sarcina de a ucide un porc; la o taiere de porc, o persoană care se angajează să omoare animalul, cunoaște oarecum (dar de obicei nu suficient) acest lucru, dar nu este cu adevărat priceput în măcelărie. În marea majoritate a cazurilor, acest lucru se face acasă de către o persoană care desfășoară activități independente sau o persoană care este „înfatuată” de palinca.

"O" de la oase cărnoase

Oasele cărnoase, sunt cea mai bună materie primă posibilă dacă vrei să faci supa. Punem oasele într-o oală mare (nu se poate face o cantitate mică de supa) cu multe legume, „fierbând” la foc mic 4-5 ore. Asigurați-vă că puneți deoparte una dintre oasele cărnoase pentru câine în schimbul păzirii casei.

„P” de la parlire

Parlirea sau arderea porcului se poate face în mai multe moduri. Mai de mult porcul era acoperit cu paie și apoi dat foc. Acesta a fost ulterior înlocuit cu arzătoare pe gaz realizate special în acest scop. Precum și aparatele fabricate acasa (foarte discutabile din punct de vedere al sănătății și securității în muncă). După parlire, porcul trebuie curățat bine, iar pielea trebuie răzuită cu un cuțit pentru ca slănina să nu devină păroasă.

„S” de la sânge cu ceapă

Sângele cu ceapă este un mic dejun indispensabil pentru toate taierile de porc. Bărbații ucid porcul și îi colectează sângele într-un vas. Dupa coagulare, femeile fierb sangele in apa clocotita, apoi il calesc in untura cu ceapa. În acest timp, porcul stă în curte și așteaptă procesarea ulterioară.

„T” de la toba

„A fost o data ca nici-o data, era un sărac pe lume; avea o soție, trei fiice și un porcușor. Odată ce porcul a fost ucis și carnea lui a fost legată în pod. Micuțul purcuș rămăsese deja fără cârnați, caltabosi, șuncă, de toate, au mai rămas doar biluțele”. În această poveste clasică, bilutele, adică o toba de porc, intră în viața familiei. Practic, acest fel de mâncare este făcut din carne de cap fiartă, piele și organe.

„U” de la untura

Untura a fost un element de bază al bucătăriei maghiare de secole. Acum a fost parțial înlocuită de grăsimi moderne, dar există gospodării în care încă se gătesc exclusiv cu grăsime. Sunt cei care își pot imagina carne prăjită numai și exclusiv din cotlete, prăjită natural în untura. Pentru ei, toate celelalte metode de preparare sunt doar o nenorocire.

„V” de la varza cu carne

Varza cu carne, toroskáposzta, este adesea servita la taierea de porc. Această delicatesă ar trebui făcută în straturi. Așezați o porție de varză murată pe fundul unei oale mari, urmată de un strat de carne. Aici intervin condimentele, împreună cu puțină slănină. Deasupra se presara usturoiul tocat, urmat de un strat de ceapa rosie. Această stratificare se repetă până când vasul este plin. Se coace la cuptor pentru aproximativ 2-2,5 ore. Este deosebit de delicioasă făcută din carne proaspătă de porc.

 

V-am pus chef de o taiere de porc? Dacă te pregătești pentru primul taiere de porci din viața ta, cu siguranță vei avea nevoie de un însoțitor mai experimentat care știe cum merg aceste evenimente și te va ajuta să obții toate echipamentele necesare, inclusiv, de exemplu, o mașină de tocat carne!

Articole similare pe această temă:

Papilele gustative voastre se vor trezi: pulpa de pui prajita aproape se topeste in gura!

2019. 11. 23.

Citește mai departe



Produse aferente