gammo

kitchen & more

Serviciul clienți: +40-758-199527
Program funcționare: 09:00-17:00 (L-V)

Blog

5 retete bazate pe blansare

2023. 01. 12.

5 retete bazate pe blansare

Ce este blansarea?

Blansarea este un proces de preparare pe care bucatarii profesionisti il folosesc in mod regulat. Pentru ca in multe cazuri, secretul pastrarii aromelor bogate si a texturii crocante este acest proces care durează cateva minute.

Blansarea este procesul de a pune ingredientele in apa clocotita, lasand timp de 2-3 minute, apoi introducerea in apa rece cu gheata pentru a se raci. In acest fel, mancarea ramane crocanta si isi mentine culoarea, dar nu ramane complet cruda. De asemenea, merita sa blansati ingredientele  inainte de conservare, deoarece in legume si fructe raman mai multi nutrienti.

Puteti citi mai multe despre blansare in articolul nostru anterior. Aceasta metoda de preparare este de asemenea de aaa natura incat dupa ce o invatam si o folosim o data sau de doua ori, cumva incepem sa o evitam. De ce? Pentru ca nu am inclus-o in rutina noastra. In cazul multor alimente, nici nu ne gandim cat de sanatoasa si gustoasa ar fi preparat cu aceasta metoda. De aceea ti-am adus cateva retete in care blansarea este binevenita, asa ca e bine sa folosesti acest truc pentru preparate ca acestea!

Retete specifice care necesita blansarea

Salata de spanac proaspat cu spanac blansat

Salata de spanac nu este doar sanatoasa, ci are si un gust extraordinar. Mai ales daca lasi frunza de spanac sa-si arate cu adevarat verdele stralucitor. La urma urmei, culorile dau suflet unei salate! De aceea, va recomandam sa blansati spanacul inainte de a pregati salata. In principiu, 2 minute sunt suficiente pentru frunzele de spanac in baia de apa fierbinte, dupa aceea vene imediat baia de apa cu gheata. Dar ce punem langa spanacul blansat? Noi recomandam ceapa caramelizata feliata subtire si ouă fierte. Dressingul trebuie sa fie ulei de mssline si putin suc de lamaie.

Dar poti chiar regandi salata Caesar cu spanac blansat. La urma urmei, aceeasi reteta simpla poate functiona si daca amesteci salata cu piept de pui taiat cubulete, poate bacon, sos caesar si cuburi de paine prajita. La aceasta se mai poate adauga si putin parmezan. 

Risotto cu mazare verde

Blansati mazarea verde pentru prepararea risottoului. 2 minute in apa fierbinte sunt de asemenea suficiente pentru aceasta leguma.

Risottoul in sine este facut cu mult, mult unt! Mai intai, o topim si calim pe ea ceapa rosie. Apoi adaugati orezul pentru risotto. Cu amestecare constanta, diluati cu supa, vin alb si puteti adauga chiar si mai mult unt. Dupa condimente, incet urmeaza mazarea verde blansata, care trebuie gatita impreuna cu risotto doar pentru scurt timp.

Lasagna de legume

Exista multe tipuri de lasagna. Clasicul se realizeaza prin alternarea a doua straturi diferite. Un strat cu sos de rosii si unul alb facut cu sos bechamel alternate intre foile de paste. In cazul lasagnei de legume, in stratul de bechamel se adauga legumele blansate. Puteti adauga dovlecei, vinete si ciuperci dupa ce le-ati uscat in stratul de bechamel.

Daca doriti sa faceti lasagna acasa, puteti intinde si taia foile la dimensiune cu un aparat manual de paste. Dar exista si aparate electrice de facut paste.

 

Salata de paste cu legume

Aceasta este o versiune extrem de sanatoasa a salatei de paste: faceti paste din naut si folositi ulei de masline picant si suc de lamaie ca dressing. Salata ta sanatoasa de paste va avea un gust divin. Puteti blansa mazare, ciuperci, conopida si broccoli pentru salata. Deoarece multe lucruri merg bine cu gustul sosului cu ulei de masline, puteti decide singur ce fel de arome puneti impreuna. De exemplu, puteti completa salata cu seminte, seminte de dovleac, susan sau chiar nuci. Puteti prepara chiar si broccoli blansat taiat buchetele mici deasupra pastelor, branzeturi tari cu o aroma caracteristica si nucile merg foarte bine cu asta. Dar orice legume ai alege pentru el, poti fi sigur ca poti adauga parmezan la gustul final al salatei de paste.

Puteti sa blansati legumele pentru supa de legume

Faceti o supa de legume delicioasa din ingrediente bogate in aroma. Pur si simplu blansati legumele inainte de a le adauga in supa. Broccoli, gulie, telina. Puteti chiar sa adaugati dovlecel la aceasta supa speciala. S adauga putina ceapa prajita cu unt si usturoi, apoi se poate adaga supa, cartofii taiati cubulete si la final delicatesele blansate. Aveti grija sa nu gatiti aceasta supa prea mult timp. 

Sfat: daca taiati legumele in bucati mici, ar trebui sa le blansati doar 1,5-2 minute. Alegeti un feliator profesional, astfel incat sa puteti preparara ingredientele mai usor si mai rapid.

Cand poate fi utila blansarea?

Dupa cum puteti vedea, blansarea este aproape intotdeauna utila atunci cand lucrati cu legume. Dar exista si alte cazuri in care aceste cunostinte pot fi de folos!

In timpul curatarii a legumelor

Stiati ca bucatarii profesionisti blanseaza legumele pentru a usura curatarea lor? De exemplu, in cazul rosiilor, poate fi o solutie geniala, deoarece legumele isi pastreaza gustul original. Cu toate acestea, va va usura munca daca pielea se desprinde mai usor de pe rosii, de exemplu atunci cand faceti sos de rosii.

Inainte de congelare

De asemenea, merita sa blansati inainte de ambalarea in vacuum si/sau de congelare. Pana la urma, am menționat deja ca prin blansare, reusim ca legumele sa-si pastreze continutul nutritional. Aceasta metoda elimina functia anumitor enzime de degradare a alimentelor. Si acest lucru poate fi eficient pe termen lung, chiar si atunci cand alimentele sunt congelate. 

Daca puneti deoparte in mod constant o multime de alimente si incercati sa gestionati ingredientele cu pricepere, atunci s-ar putea sa doriti sa incercati congelarea in vid in loc sa doar congelati. Pentru ca prin aceasta metoda alimentele pot fi pastrate in starea initiala mult mai mult timp si, in plus, se pastreaza continutul crocant si nutritiv al legumelor preblansate. Pentru acest proces, puteti gasi la noi masini de ambalare in vid mai mici, non-industriale, cum ar fi aceasta masina superba de ambalat in vid.

Speram ca v-am dat chef de legume, si bineinteles de pregatirea lor extraordinara, de blansare, care poate veni la indemana oricand!

Articole similare pe această temă: