gammo

kitchen & more

Serviciul clienți: +40-758-199527
Program funcționare: 09:00-17:00 (L-V)

Blog

Secretul pizzei napolitene

2024. 03. 11.

Secretul pizzei napolitene

Originea și istoria pizzei

La început, pizza se făcea doar din aluat de pâine, care era îmbogățit cu diverse ingrediente locale - mai ales roșii, brânză și condimente. Apoi, în 1889, a venit un bucătar italian, Raffaelle Esposito, care a pregătit „Pizza Margherita” în cinstea reginei de atunci a Italiei, Margherita di Savoia. Mâncarea purta culorile drapelului italian: roșu (roșii), alb (mozzarella) și verde (busuioc).

Nu am exagerat când am scris că pizza napolitană este un sentiment de viață: această mâncare a devenit practic întruchiparea spiritului și ospitalității orașului, a cărui semnificație culturală a fost recunoscută de UNESCO. Așa s-a adăugat pizza napolitană pe lista patrimoniului cultural în 2017.

 

Ce face pizza „napolitană”?

S-ar putea să vă întrebați ce face pizza napolitană atât de specială încât a devenit chiar parte a Patrimoniului Mondial UNESCO? Secretul constă în detalii: calitatea ingredientelor, felul în care este pregătit aluatul și nu în ultimul rând, tehnica de coacere.

Cele două ingrediente principale ale pizza sunt roșiile San Marzano cultivate pe solul fertil al vulcanului Vezuviu și mozzarella di bufala făcută din lapte de bivoliță. Aceste ingrediente autentice asigură că pizza napolitană rămâne unic și de recunoscut.

A face pizza napolitană perfectă este o artă. Aici există un secret: sare de mare nerafinată, drojdie proaspătă, făină de grâu italiană de înaltă calitate și apă curată sunt necesare pentru prepararea acesteia. Metoda de coacere este, de asemenea, neobișnuită, deoarece trebuie preparată într-un cuptor cu lemne, ceea ce duce la o temperatură foarte ridicată (485°C). Datorită acestui fapt, pizza poate fi gata în câteva secunde (90 de secunde).

Prepararea pizzei napolitene este așadar un proces complex bazat pe respectul pentru rețetele și metodele tradiționale, precum și pe o selecție de ingrediente de calitate.

 

Cum să faci pizza napolitană acasă?

A face pizza napolitană acasă este o adevărată mică aventură și, de asemenea, o provocare. Pentru rezultatul perfect, veți avea nevoie de ingrediente de calitate, răbdare și o rețetă bună. Pe acesta din urmă vă oferim.

 

Pasul 1: Achiziția de materii prime

Începeți prin a cumpăra ingredientele menționate mai sus!

Pentru aluat veți avea nevoie de următoarele:

  • 1000 ml de apă
  • 50 de grame de sare de mare
  • 3 grame de drojdie
  • 1,8 kg de făină de grâu italiană

Ingredientele pentru topping sunt următoarele:

  • roșii San Marzano
  • mozzarella (de preferință mozzarella di bufola)
  • busuioc proaspăt

Factor de eroare: Dacă alegeți ingrediente de calitate greșită, experiența poate fi redusă.

Pasul 2: Pregătirea aluatului

Se amestecă făina, sarea și drojdia, apoi se adaugă apa și se frământă într-un aluat neted, elastic. (Robotul de bucatarie Ankarsrum poate fi la indemana pentru asta!) Important este ca aluatul sa se odihneasca suficient: mai intai acoperiti-l cu un prosop de bucatarie si lasati-l sa stea intr-un loc cald 2 ore, apoi puneti-l in frigider pentru 24 de ore.

Factor de eroare: Odihna aluatului este cheia. Daca il lasi sa se odihneasca prea scurt, aluatul nu va fi suficient de flexibil si aerisit.

Pasul 3: Întinderea

După odihnă, împărțiți aluatul în bile mai mici și întindeți-le cu mâna pentru a păstra bulele de aer, care vor ridica bine marginea.

Factor de eroare: La întinderea aluatului, este important să nu apăsați prea tare în mijlocul aluatului. Aplicarea unei presiuni prea mari va forța aerul să iasă și va face pizza mai plată și mai puțin texturată.

Pasul 4: Adăugați toppingurile

Întindeți aluatul subțire cu sosul de roșii, puneți deasupra feliile de mozzarella și stropiți cu frunze proaspete de busuioc. Puteți pulveriza și puțin ulei de măsline pe el.

Factor de eroare: pizza napolitană este totul despre simplitate. Ar trebui să mențineți echilibrul și să depuneți eforturi pentru moderație, deoarece prea mult topping poate îngreuna creșterea aluatului și strica rezultatul final.

5. Coacerea

Preîncălziți cuptorul sau (și mai bine:) cuptorul pentru pizza la cea mai înaltă temperatură posibilă și poate merita să folosiți o piatră pentru pizza. Pizza este gata când fundul aluatului este crocant și „pătat”.

Factor de eroare: pizza napolitană este cel mai bine gătită la temperatură ridicată. Dacă cuptorul nu este suficient de fierbinte, pizza nu va fi crocantă și aerisită.

 

Rezumat

Putem spune cu siguranță că a face pizza napolitană acasă este o artă în sine. Prepararea sa nu este doar un joc armonios de ingrediente și metoda de preparare, ci și un adevărat sentiment de viață italian. La care accesoriile pentru coacerea pizzei pot fi adăugate doar cu lopata!

Sperăm că am reușit să vă împărtășim secretul pizzei napolitene! Dacă doriți să citiți conținut similar interesant și să cunoașteți rețete noi, fiți cu ochii pe pagina noastră pentru a nu rata noutățile!

Articole similare pe această temă:

Ce vor mânca oamenii peste 100 de ani?

2024. 04. 19.

Citește mai departe


Ce era pe masă la banchetele antice?

2024. 04. 05.

Citește mai departe


Gustări festive: Rețetă de tort cu ciocolată de Paște

2024. 03. 21.

Citește mai departe


5+2 moduri de a folosi brânza

2024. 03. 18.

Citește mai departe


Tort cu nuca fara gluten cu coronita de smochine si reteta video

2024. 02. 26.

Citește mai departe



Produse aferente